علت من اخبار اقتصاد

 /  سیاست

پیشنهاد ایران برای راه‌اندازی پروژهٔ مشترک اداره تأسیسات غنی‌سازی با مشارکت آمریکا و یک کشور ثالث

مذاکرات ایران و آمریکا

پیشنهاد ایران برای راه‌اندازی پروژهٔ مشترک اداره تأسیسات غنی‌سازی با مشارکت آمریکا و یک کشور ثالث

پیشنهاد ایران برای راه‌اندازی پروژهٔ مشترک اداره تأسیسات غنی‌سازی با مشارکت آمریکا و یک کشور ثالث


روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی تازه از محتوای دومین دور مذاکرات دیپلماتیک میان ایران و ایالات متحده که روز شنبه در رم برگزار شد، مدعی شده است که ایران پیشنهادی برای راه‌اندازی یک پروژهٔ مشترک با مشارکت آمریکا و یک کشور ثالث – نظیر عربستان سعودی – برای ادارهٔ تأسیسات غنی‌سازی هسته‌ای خود مطرح کرده است. هدف از این پیشنهاد، ایجاد مدلی جدید از همکاری با نظارت چندجانبه عنوان شده که می‌تواند زمینه‌ساز توافقی متفاوت نسبت به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ (برجام) باشد.

این روزنامه می‌نویسد که در پایان این مذاکرات، دو طرف بر سر دستورکاری برای پیشبرد گفت‌وگوها با شتاب بیشتر به توافق رسیده‌اند. به گفته مقامات ایرانی، این مذاکرات برخلاف رویکردهای پیشین، نیازمند برچیدن زیرساخت‌های گستردهٔ هسته‌ای ایران نخواهد بود.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، پس از دیدار با استیو ویتکاف، نماینده رئیس‌جمهور ایالات متحده، اظهار داشت که قرار است یک گروه کارشناسی در روزهای آینده تشکیل جلسه دهد تا دربارهٔ موضوعاتی نظیر سقف مجاز غنی‌سازی اورانیوم، حجم ذخایر قابل نگهداری، و سازوکارهای نظارتی بر اجرای توافق احتمالی بحث و بررسی کند.

بر اساس گزارش نیویورک‌تایمز، مقامات ایرانی تأکید کرده‌اند که حاضر به برچیدن زیرساخت‌های هسته‌ای خود که میلیاردها دلار برای آن سرمایه‌گذاری شده، نیستند. همچنین این رسانه به نقل از منابع مطلع آمریکایی می‌نویسد که استیو ویتکاف نیز در جلسات داخلی دولت آمریکا هشدار داده که اصرار بر برچیدن کامل این زیرساخت‌ها، احتمال دستیابی به توافق را تضعیف می‌کند.

علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بین‌المللی بحران، در گفت‌وگو با نیویورک‌تایمز آغاز مرحلهٔ فنی مذاکرات را نشانه‌ای از واقع‌گرایی دانسته و گفته است: «این تحول نشان می‌دهد که بحث‌ها دربارهٔ برچیدن کامل برنامهٔ هسته‌ای ایران بیشتر جنبهٔ تبلیغاتی داشته‌اند.»

واعظ همچنین تأکید کرده که مشارکت مشترک ایران با ایالات متحده یا کشورهای عربی می‌تواند لایه‌ای مضاعف از نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران فراهم کند که ماهیت صلح‌آمیز برنامه را تضمین خواهد کرد.

یک مقام ارشد ایرانی نیز به نیویورک‌تایمز گفته است که ایران آمادگی دارد ذخایر اورانیوم غنی‌شدهٔ خود را به کشور ثالثی نظیر روسیه منتقل کند؛ اقدامی مشابه آنچه در آغاز اجرای برجام صورت گرفت. این مقام همچنین هشدار داده که ایران در حال حاضر به سطحی از غنی‌سازی ۶۰ درصدی دست یافته که در صورت تصمیم به تسلیحاتی‌کردن آن، برای ساخت بیش از شش بمب هسته‌ای کافی خواهد بود.

اخبار مرتبط

نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پربازدیدترین

پربحث ترین