خبرگزاری علت به نقل از فارس : روایت کنکور در کشور ما، روایت عجیبی شده است؛ دیوار بزرگ و عظیمی که دری کوچک دارد و برای عبور از آن، باید خوب درس خواند و مهارتهای تست زنی را فرا گرفت. اما چرا برای عبور از این درِ کوچک تلاش می شود؟
تصورات بر این است که پشت دیوار کنکور، آینده درخشان ایستاده است؛ آینده ای که زندگی جوان را بیمه میکند؛ هرچند که ما جوانان بیکار تحصیل کرده هم کم نداریم و حتی در رشته های پررونق هم گلایهها هست اما تصور عامه برای خوشبختی با پذیرش در کنکور است.
حضور در سومین اجلاسیه سیزدهمین کنگره اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان فرصتی را فراهم کرد که با تعدادی از دانشآموزان پایههای یازدهم و دوازدهم به گفتوگو بنشینیم.
این دانش آموزان شامل مهدی حیاتی دانشآموز پایه دوازدهم رشته انسانی از استان لرستان، امیرمحمد رضایی پایه دوازدهم رشته علوم انسانی از کردستان، مهدی سلیمزاده دانشآموز پایه دوازدهم رشته انسانی از تهران، محمد قلندر آبادی پایه دوازدهم رشته ریاضی از خراسان رضوی، معراج زاهدی دانشآموز پایه دوازدهم رشته تجربی استان فارس، نیما قاسمی دانشآموز پایه یازدهم رشته علوم تجربی از استان کرمانشاه، ابوالفضل حسامی دانشآموز پایه یازدهم رشته انسانی از تهران، سید محمدرضا ضابط زاده دانشآموز پایه دوازدهم رشته ریاضی از اصفهان و محمدجواد عباسپور دانشآموز پایه یازدهم رشته علوم تجربی از استان فارس هستند.
*برخی مدارس غیردولتی به دانش آموزان نمره الکی میدهند
حیاتی: کنکور یک مسألهای است که امروزه برای هر دانشآموز مطرح است و تقریباً حدود 6 سال از دوران تحصیلش را به آن فکر میکند. در این بین، کنکور رشد جزیرهای داشته و جلوی رشد و تحرک صعودی دانشآموزان را گرفته است. یعنی در شرایط کنکور، دانش آموزان مجبور می شوند که فعالیت دیگری نداشته باشند.
یک دانشآموز میتواند با پول، کلاس خصوصی و پرهزینه شرکت کند و مسلما در کنکور هم در رشته خوب قبول شود و یک دانش آموز دیگر در در مناطق محروم مواظب باشد سقف مدرسه روی سرش خراب نشود.
موضوع دیگر دانشآموزانی است که شهرشان دچار حادثه طبیعی چون سیل و زلزله شده است؛ این در حالیست که در حوادث تا یکسال نه درس، نه مدرسه و نه معلم بوده است و حق دانشآموزان این استانها در کنکور ضایع میشود.
البته برای کنکوریهایی که همان زمان آزمون داشتند سهمیهای پیشبینی شد اما مسأله اینجاست که بچههایی که سال بعد کنکور داشتند هم تحت آسیب ها بودند و شرایط سختی را گذراندند.
درباره موضوع کنکور هم معتقدم که با اصلاحات جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی، این قضیه درست نمیشود بلکه بدتر هم میشود چون متأسفانه کشور در زمینه زیرساختهای امتحانات از پایه و اساس مشکل دارد.
شاهدیم که در برخی مدارس غیردولتی به دانش آموزان نمره الکی میدهند و پارتیبازیهایی مشاهده میشود. در کنکور امسال شاهد تخلف بودیم و حتی برخی با موبایل سرجلسه امتحان حضور داشتند.
معتقدم برای تغییرات کنکور حداقل نماینده تشکلهای دانشآموزی مختلف را دعوت میکردند تا در جریان مشکلات دانشآموزان قرار میگرفتند چرا که معتقدیم آنها از دغدغههای دانشآموزان خبر ندارند.
* قلک مؤسسات کنکوری از جیب خانوادهها پر میشود
رضایی: به نظرم در کشور ما هدف از درس خواندن دانشآموزان، کنکور دادن است. البته برخی هستند که با علاقه هستند و درس میخواندند اما عمده دانشآموزان 12 سال از عمرشان را در مدرسه صرف میکنند تا فقط کنکور بدهند.
بنده به عنوان دانشآموز کنکوری به نظرم، کنکور هم محدودیت و هم فرصت است؛ از همان کلاس نهم که انتخاب رشته میکنیم برای کنکور دادن، آماده میشویم.
کنکور باعث میشود که نوجوان کارهایی که دوست دارد مثل فعالیتهای فرهنگی، هنری، اقتصادی و ... را انجام ندهد و این موضوع موجب استرس میشود. البته این سختیها را دانشآموز تحمل میکند تا بتواند یک رتبه خوب در کنکور کسب کند.
از طرفی کنکور را فرصت می دانم که دانشآموز تلاش میکند تا مسیر زندگیاش را تغییر دهد البته اگر شیوه انجام برگزاری کنکور تغییر کند، خوب است.
کنکور یک قلک برای مؤسسات علمی شده است که به واسطه شرکت دانش آموزان و تهیه کتابهای آنها، این قلک از جیب خانوادهها پر میشود.
*کنکور مثل گیوتین میماند
سلیمزاده: کنکور مثل گیوتینی میماند که متأسفانه جسم و روح دانشآموز باید از آن عبور کند؛ برخی خانوادهها و نزدیکان، تیغ این گیوتین رو برندهتر و زهر آگینتر میکنند.
میشود به راحتی گفت کنکور در کشور ما ناعادلانهترین روش سنجش یک دانشآموز است؛ کنکور جمع نخواهد شد چون منفعت مؤسسههای کنکوری در جیب والدین است.
کنکور اعتماد به نفس جوانان را از بین میبرد و با کنکور کاری کردند که ارزش و جایگاه بچهها با دودوتا و چهارتا و انتگرال که هیچ جا به کار و زندگی آنها نمیآید، شناخته شود.
* با حذف کنکور، دردی دوا نمیشود
قلندر آبادی: با حذف کنکور مطلقا مخالفم چون یک ملاکی برای ورود به دانشگاه صنعتی و پزشکی است. اگر کنکور حذف شود به دهه 40 بر میگردیم که دانشگاهها خودشان دانشجو میگرفتند.
اگر کنکور حذف شود، دردی دوا نمی شود بلکه از یک بُعد به بُعد دیگر منتقل میشود؛ باید کاری کنیم استرس و بار کنکور بریزد.
موضوع دیگر، برخورد با مافیاست. آنهایی که ترس می فروشند. ترس از کنکور، ترس از شکست و مدام میگویند تنها راه موفقیت شما همین است.
سختی کنکور که امسال نمود بیشتر داشت. وقتی کنکور را سخت میگیریم، ملاک به وجود نمی آید. ببینید مثلا یک مسابقه دو برگزار میشود که یکی از دوندگان یک پا ندارد؛ با شروع مسابقه، دیگر شرکت کنندگان حرکت نمیکنند و فقط همان دونده یک پا حرکت میکند؛ مسما او برنده میشود اما آیا می توانیم بگوییم دونده حرفه ای است.
* کنکوریها واکسن بزنند
زاهدی: یکی از مشکلات کنکور بحث تکراری مافیای کنکور است که نیاز به جنبش عظیم رهبران آموزش و تأثیرگذاران این عرصه است.
یکی از دغدغههای کنکوریها واکسن زدن است که امیدوارم بهزودی محقق شود و حتی همه دانشآموزان بتوانند واکسن بزنند تا کلاسهای درس بازگشایی شود.
قاسمی: این طرح تغییر کنکور غلط است و ما مخالفیم و باید حتما نظرات دانشآموزان را بپرسند.
البته معتقدم دو سال در خانه ماندن در مقابل 50 سال زندگی خوب، عددی به حساب نمی آید یعنی بعد از تلاشها و زحمتی که میکشیم، راحتیم. به عبارت دیگر معتقدم روش کنکور اشتباه است اما کنکور خوب است.
* مافیای کنکور مثل زالو خون مردم را میمکد
حسامی: در دوران کرونا، فضای مجازی و آنلاین درس خواندن بچهها، یک ایرادات و یک خوبیهایی داشت. مشکلاتی چون قطع برق در زمان کلاس، گرانی اینترنت و مشکلات زیرساخت اینترنت خیلی نمود داشت.
درباره کنکور هم دانشآموز از وقتی وارد پایه هفتم میشوند یعنی 6 سال از دوران تحصیل را درگیر آن هستند که کنکور چه می شود.
همینکه معلمان میگویند درس بخوانید تا در کنکور قبول شوید، استرس ایجاد می شود و باعث آسیب های جسمی و روحی می شود و ذهن را درگیر میکند.
ضابط زاده: کنکور، فی نفسه خوب است و در دهه 60 تأثیرات خود را برای نخبه یابی و نخبه پروری برای دانشگاهها انجام داد اما به مرور زمان تغییر نکرد یعنی متناسب با تفکر جوانان بهروز نشد.
دومین مسأله مافیای کنکور است که مثل زالو خون مردم را میمکد و عدالت آموزشی را بر هم زده است. گاها بعضی افراد که رتبههای برتر را می آورند با اختلالات روانی مواجه می شوند یعنی روزانه بعد از 12، 13 ساعت درس خواندن، مشکلات زیادی برایشان به وجود آمده است. به نظرم همانطور که دوستم گفت کنکور مثل گیوتین است و فقط یک عده می توانند از آن سالم در آیند و آسیب های جدی را میبینند.
* قیمت کتابهای کنکوری هر سال بالاتر میرود
عباسپور: لازم است یک سری شفافسازی درباره طرح جدید کنکور شود و دانشآموز نمیداند که چگونه مطالعه کند و اینکه کنکور قرار است با چه شیوهای برگزار شود و همچنین نحوه انتخاب رشته چگونه است؛ همچنین لازم است که یک سری افراد متبحر توضیح دهند که تغییرات کنکور چگونه است.
لازم است درباره مقوله مافیای کنکور، یک فکری شود زیرا قیمت کتابهای کنکوری هر سال بالاتر می رود و دانش آموزان که سطح ضعفتری از نظر مالی دارند نمی توانند بهره مند شوند.
انتهای پیام/